Kan rvs gaan roesten?

Jazeker, ook roestvast staal moet onderhouden worden om roestvorming te voorkomen.
Zure regen, zeelucht, metaaldeeltjes en andere factoren van buitenaf tasten het oppervlak van RVS aan.
Het kan leiden tot corrosie en maakt het oppervlak dof en vuil.
Roestvast staal is gelegeerd staal en bestaat o.a. uit ijzer, nikkel, chroom.
Met name de hoeveelheid chroom in de legering is erg belangrijk en bepaalt de corrosiewerende eigenschappen van het RVS (RVS mag RVS heten als het minimaal 11 tot 12% chroom bevat).

Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroomoxide (ookwel de oxidehuid) . Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie). Maar desondanks kan RVS gaan roesten.
Vervuiling van het oppervlak van RVS kan de vorming de beschermende oxidehuid verstoren en daarmee de corrosie weerstand nadelig beïnvloeden. Op termijn begint het RVS zelf te corroderen of te roesten.

Zonder juiste behandeling kan dit de mechanische sterkte van de RVS constructie sterk verzwakken.
Spleten, kieren en met name lasnaden vormen een belangrijke bron voor verontreiniging omdat het vuil zich daar concentreert.

Corrosie door zeelucht.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Verontreiniging van RVS door zeelucht komt meestal voor in kuststreken en kan leiden tot plaatselijke aantastingen en zelfs putcorrosie (een vorm van corrosie waarbij zich putjes in het oppervlak vormen).

Kan rvs roesten?

RVS beschermen tegen roest

Roestvast staal is dus niet geheel onderhoudsvrij. Het is daarom belangrijk om het RVS schoon te houden en te ondersteunen in de strijd tegen corrosie door onder andere de bovengenoemde gevaren.

Boeshield T-9 is ontwikkeld door Boeing Aerospace Laboratories om metalen delen te beschermen tegen corrosie en indien nodig tevens te zorgen voor een watervaste smering. Eén van de eigenschappen van Boeshield T-9 is dat het kan doordringen tot in metaalporiën en daar water van metaal kan scheiden. Het laat hierna een beschermende waxfilm achter die maanden achtereen het metaal beschermd. Boeshield T-9 werkt niet alleen op RVS kan worden toegepast op nagenoeg alle soorten metaal.

Wacht dus niet te lang, bescherm uw kostbare metaalwerk en bestel vandaag nog een spuitbus Boeshield T-9